Okul Çağı Çocuklarında ÇÖLYAK Hastalığı Sıklığının Araştırılması Projesi Hayata Geçirildi
Turgut Özal Konferans Salonu’nda yapılan proje açılışına Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcı Sayın Prof. Dr. Nurcan BAYKAM, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Seyit Ali BÜYÜK, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mete DOLAPÇI ve davetliler katıldı.
Proje açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Seyit Ali BÜYÜK: “Peygamberimiz beş şey gelmeden beş şeyin kıymetini bilin buyuruyor. Bunlardan bir tanesi sağlıktır. Bu proje ile tedavisi mümkün olan çölyak hastalığının önceden tespit edilmesi ve önlem alınması için çalışma yapacağız. İl merkezi ve İlçelerimizde toplamda 216 oklumuzda 1700 öğrencimiz üzerinde, velilerimizin gönüllülük esasına dayalı olarak tarama gerçekleştireceğiz. Katılımınız ve desteğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Nurcan BAYKAM, “Bu proje, hastalığı önceden tespit etmek adına önemli. Çölyak hem Tıp Fakültemiz hem de sivil toplum kuruluşları tarafından ciddiye alınan bir hastalık. Gıda mühendislerimizle bu konuyu irdeliyoruz. Çocuklarımızda genetik yönü ağır basan bu hastalığın varlığının tespit edilmesi ve önlemlerinin alınması için bilimsel araştırmalar kapsamında Tıp Fakültemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte çalışacağız. Katılımınızdan dolayı ben de sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Programın son bölümünde ise Hitit Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatri Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Atakan COMBA, çölyak hastalığı, tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Atakan COMBA: “Gluten tahıl ürünlerinde bulunan bir proteindir. Bazı kişilerde bu proteine karşı hassasiyet vardır. Önceden tarama yaparak hastalığın artışını önlemek mümkündür. Bir damla kan alarak hastalığı tespit edebiliyoruz. Hastalık saptanan öğrencilerimizin tedavileri ve takibi hastanemizde yapılacaktır. İlginiz için sizlere teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.
Programın sonunda glutensiz ürünlerin tanıtımı yapıldı.